Runder lever met appel, ui, champignons en rauwe ham op een puree van bloemkool
Recept voor 2 personen
Ingrediënten:
- +/- 300 gram lever
- 2 eetlepels bloem
- 2 rode uien
- 5 grote champignons
- 1 grote (zoete)appel (ik heb Elstar gebruikt)
- Sap van een halve citroen
- 3-5 plakjes rauwe ham
- Halve (kleine)bloemkool
- 500ml melk
- 250 ml (kook)room
- Klont boter of twee of drie (ik vind roomboter het lekkerst)
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- Bladpeterselie half fijn gesneden
Bloemkoolpuree:
- Snij het hart uit de bloemkool en pluk de roosjes eraf. Dit hoeft niet heel klein omdat we later nog gaan pureren.
- Kook de bloemkool zachtjes in de melk en de room, tot de bloemkool gaar is. Dit mag best zacht zijn en niet beet gaar omdat hij dan te korrelig wordt voor een zachte puree.
- Als de bloemkool gaar is laat deze dan in de melk en room staan met een deksel op de pan. Zo blijft hij warm en kan je hem op het laatste moment met de staaf mixer pureren tot een gladde puree.
- Nootmuskaat, peper en zout toevoegen naar smaak.
Tijdens het koken van de bloemkool kunnen de uien in ¼ ringen, de champignons in plakken en de appel in blokjes gesneden worden. Gebruik het sap van de citroen om de appel even mee in te smeren zodat hij niet bruin wordt voordat je hem gaat gebruiken. Snijd de lever in blokjes van ongeveer 2 á 3 cm.
Doe in een kom of diep bord de bloem en wat peper en zout en meng dit door elkaar en doe daar de lever in. Schud dit goed om, zodat de lever rondom bedekt is met bloem.
Smelt de boter in een warme koekenpan en laat hem licht bruin worden (pas op dat je boter niet verbrand. Dus je vuur niet te hoog!) Schud de bloem van de lever af en bak ze rondom mooi bruin. Schep ze uit de pan en houd ze even onafgedekt apart op een bord. Bak de rauwe ham in het bak vet van de lever tot deze krokant is en leg ze even op een stukje keuken rol.
Bak nu in het zelfde vet de appel, ui en champignons mooi bruin en zacht. De champignons zullen makkelijk vet en vocht opzuigen, voeg eventueel nog wat boter toe. Terwijl dit bakt kun je de bloemkool pureren en af maken.
Als de ui en champignon mooi bruin zijn en de appel zacht (geen moes) kan de lever er nog ongeveer 2 minuten bij om wat op te warmen. Proef even of het nog wat peper of zout nodig heeft.
Vul een diep bord met de bloemkool puree en schep daar een portie van het lever mengsel op. Garneer dit met de gebakken ham en de peterselie.
Eet smakelijk!